Laat u uw woning isoleren? Voorkom mogelijke vochtproblemen!

Vochtproblemen na woningisolatie

Gaat u binnenkort uw woning beter isoleren door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie aan te brengen? Uitstekend idee! U bewerkstelligt door een dergelijke ingreep meerdere grote voordelen. Direct merkbaar is daarbij het toegenomen woongenot. Daarnaast zult u na te hebben geïnvesteerd in isolatie gaan genieten van veel gunstigere energierekeningen. Na verloop van tijd heeft u de investering dan ook terugverdiend, waarna u er zelfs financieel op vooruit gaat. Tenslotte bewijst u met een lagere energie-uitstoot ook het milieu een grote dienst. Geen vuiltje aan de lucht, dus? Helaas, vooral bij iets oudere woningen is het werk nog niet ‘af’ na het laten aanbrengen van isolatiematerialen. Het gebeurt regelmatig dat mensen na hun woning te hebben geïsoleerd, plotseling last krijgen van vochtproblemen in huis. Hoe dat mogelijk is én hoe u dit kunt voorkomen, dat leest u verderop in dit blog.

Kern van het probleem

Vochtproblemen in woningen die pas zijn geïsoleerd komen vooral voor bij woningen die vóór 1985 gebouwd zijn. Deze woningen hadden namelijk, wellicht zonder dat u dat in wist, een bepaalde ‘natuurlijke’ vochthuishouding en zekere ventilatietechnieken. Bij het aanbrengen van isolatiematerialen in met name spouwmuren, kan deze vochthuishouding worden aangetast of ontregeld. Als dit gebeurt, kan vocht niet meer op de oude manier de woning verlaten. Dit kan vochtplekken op uw binnenmuren veroorzaken, wat kan zorgen voor aantasting van bijvoorbeeld stucwerk.

Wat valt aan vochtproblemen te doen?

Mocht u onverhoopt met vochtproblemen kampen nadat u (de spouwmuren van) uw woning heeft geïsoleerd, dan zijn er grofweg twee mogelijkheden om deze problemen op te lossen. U kunt uw muren injecteren met een speciale soort gel, of u kiest ervoor uw muren te onderkappen. Muren injecteren is het eenvoudigst. Hierbij worden in de aangetaste muren kleine gaatjes geboord, waardoor met specialistische apparatuur onder grote druk een waterwerende vloeistof wordt gespoten.

Is isolatie dan wel zo’n goed idee?

Maakt u zich geen zorgen, het verbeteren van de isolatie van uw woning is altijd een goed idee. Het belangrijkste is alleen dat het echt goed gebeurt. Ga daarom altijd in zee met een gecertificeerde isolatiespecialist, die zich heeft bewezen in het vak. Stel deze specialist kritische vragen wanneer er een vrijblijvende woninginspectie plaatsvindt. Pas als u volledig overtuigd bent van de voorgestelde handelswijze, met dus een goed (vocht)ventilatieplan, gaat u over tot actie.

Tip: isoleer spouwmuren én de vloer

Het isoleren van spouwmuren is één van de effectiefste manieren om een woning te isoleren. Dit is en blijft natuurlijk een goede actie! Als echter de vloeren van uw woning niet geïsoleerd zijn, dan vergroot dat de kans op het hierboven beschreven vochtprobleem. Kou en vocht kunnen dan immers vanuit de kruipruimte nog steeds de woning binnenkomen. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, luidt de ultieme tip dan ook: isoleer zowel uw spouwmuren als uw vloer. Zo creëert u écht optimaal woongenot en is de kans op vochtproblemen nihil!