Een eigen sauna bouwen: let op deze 3 aandachtspunten

Genieten in uw eigen tuin

Wilt u heerlijk in uw tuin genieten van uw eigen zelfbouw sauna? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen! Er zijn echter een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u aan de slag gaat met zelf een sauna bouwen. In dit blog vertellen we u waar u precies op moet letten.

1. Het verschil tussen modellen

Er zijn veel verschillende modellen sauna’s op de markt. Deze modellen zien er niet alleen anders uit, maar werken ook anders. Ze zorgen elk voor een ander ‘soort’ warmte, die in sommige gevallen ook nog een ander effect heeft op bijvoorbeeld de gezondheid. Kiest u bijvoorbeeld voor een infraroodcabine? Die werkt met stralers. De stralers werken rechtstreeks op het lichaam en de spieren. Als u veel sport, is deze buitensauna ideaal. Een Finse sauna verhit daarentegen de gehele cabine. Dit zorgt onder andere voor een zachtere huid. Daarbij zijn er nog verschillende opties op het gebied van de kachel. Kiest u voor een traditionele kachel, of een elektrische saunakachel? Wanneer u er zelf niet uitkomt, kunt u altijd advies vragen aan een specialist.

2. De juiste afmetingen van de sauna

Meten is weten, dat geldt ook voor uw zelfbouw sauna! Eerst moet u beslissen waar de sauna precies komt te staan. Vervolgens meet u hoeveel plaats u daar beschikbaar heeft. Op basis daarvan kunt u beslissen hoe groot de sauna moet worden. Wilt u er het liefst alleen in, of wilt u samen met vrienden en/of familie kunnen genieten van de sauna? Hier moet de grootte ook op afgestemd worden. U moet wel rekening houden met het feit dat een grotere sauna ook meer energie zal kosten, en daarom een sterkere kachel nodig heeft.

3. Van begin af aan of met kant-en-klaar pakket?

Tenslotte moet u bedenken op welke manier u de sauna zelf wilt bouwen. Er zijn twee mogelijkheden: u kunt helemaal van het begin af aan aan de slag gaan, of kiezen voor een kant-en-klaar pakket dat u enkel nog op hoeft te bouwen. Heeft u geen ervaring in de bouw? Dan raden wij het zeker af om er zelf mee aan de slag te gaan. Er kan immers heel veel fout gaan wanneer u er geen verstand van heeft, en dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer u nog niet veel ervaring heeft met het bouwen van sauna’s, raden wij aan om te kiezen voor kant-en-klaar pakket. Dit zijn prachtige sauna’s van hoge kwaliteit, die u zelf in elkaar kunt zetten met minimaal risico.